" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

27 March 2011

JAMBATAN HATI

Pujuk dirimu bahagia apabila melihat musuh-musuhmu bahagia.Walaupun pernah disakiti sekali,kau akan disakiti berkali-kali jika terus mengenang perbuatan mereka.Wahai Diri ,ingatlah…segala gerak dan laku makhluk adalah dengan izin Allah jua.

“jika datang orang ‘menghadiahkan’ air mata…
Allah sedang mendidikmu tentang sifat sabar.
Jangan dilihat manusia yang menjadi ‘sebab’,
Lihat dengan mata hati yang Allah jua menjadi ‘musabbabil asbab’.
Jika kau disakiti oleh dia,
DIA sedang mengajarmu erti redha”

Kita bukan malaikat untuk terus pasrah tanpa terusik oleh calar dan cakar insane.Namun,ada ketika-ketika yang sangat kritikal untuk kita bertahan dan katakan…TIDAK ADA KEADILAN YANG MUTLAK DI DUNIA INI.Mungkin sahaja penjahat yang pandai bermuka-muka akan terus dijulang sebagai wira.Dan hamba sejati yang mempunyai ‘hati emas’,akan terus dihenyak sebagai sandera(tawanan) di penjara hiba dan cela.

Terimalah hakikat kita bukan TUHAN yang mencatur rezeki dan nikmat untuk hamba-hambaNYA.Jangan kau ditanyakan mengapa dia yang dilebihkan,aku dikurangkan?Mengapa dia yang licik dengan gelecek segala strategic dimenangkan sedang aku yang bersenjatakan kebenaran dan kesederhaan selalu dikalahkan?

Di sini tidak lama.Di sana jua tempat berehat segala penat.KEYAKINAN TERHADAP HARI AKHIRAT AKAN MENYEBABKAN KITA KUAT MENGHADAPI TIPUAN DUNIA.KEIMANAN KEPADA TUHAN AKAN MENIMBULKAN RASA SABAR MENGHADAPI KARENAH INSAN.
Belajarlah daripada Nabi Yahya a.s dan Nabi Zakaria a.s yang digergaji mati tanpa melihat bunga-bunga kemenangan.Belajarlah daripada Sumaiyyah dan Yassir yang terbunuh tanpa sempat melihat daulah Islamiyah dan empayar Islam berkembang.MEREKA TIDAK DAPAT KEMENANGAN…TAPI MEREKA MENDAPAT KETENANGAN!

Wahai diri,mereka(salafussoleh itu) menjadi ‘besar’ kerana menghadapi ujian yang besar.Mereka ‘mempertaruhkan’ nyawa.Padahal aku,kamu dan kita terlalu kecil justeru yang dipertaruhkan Cuma ‘harga diri’.Terasa diri ditipu,dipersenda,dan diperkotak-katikkan serta tidak dihargai.

Sedarilah yang tercabar bukan harga dirimu tetapi keegoanmu!Harga diri itu milik kita selamanya.Tidak akan luput dan dapat dicabut oleh orang lain.JANGAN BIMBANG JIKA TIDAK DIHARGAI,TETAPI BIMBANG JIKA BENAR-BENAR KITA TIDAK BERHARGA.Di mata siapa?Di mata diri sendiri.Namun,ego itulah yang selalu menuntut pengiktirafan dan sanjungan.

Mulakan langkah mencari bahagia dengan memberi maaf.Namun,terlalu sukar rasanya untuk memberi maaf.Bahkan lebih sukar daripada minta maaf.Masih terngiang-ngiang segala kata nista.Masih terbayang segala tingkah dan perlakuan,Wajah orang yang bersalah itu terasa menjengkilkan.Dan cukup sakit,bila mengenangkan musuh-musuh itu tersenyum dengan kemenangan.Namun itu hanya bisikan ‘hati bersarku’ yang melantunkan suara ego dan marah.Kesat dan kesumat.Tetapi jauh dari dalam diri…ada suara lain yang bergetar.’Hati kecil’ yang tidak jemu-jemu mengingatkan.Suara tulus yang mendamaikan gelombang jiwa.Bisik telus yang meredakan amukan rasa.Maafkan…lupakan,cintakan,sayangkan.
Berperang dengan mereka bererti berperang dengan diri sendiri.

Pada sebuah persimpangan rasa,tiba-tiba hati disapa oleh firman :


" dan tidaklah sama (kesannya dan hukumNya) perbuatan Yang baik dan perbuatan Yang jahat. Tolaklah (kejahatan Yang ditujukan kepadamu) Dengan cara Yang lebih baik; apabila Engkau berlaku demikian maka orang Yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, Dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib"(Fussilat:34)

Musim-musim berlalu sewajarnya mendewasakanku.Pengalaman lampau sentiasa membuktikan bahawa permusuhan hanya akan memberi kepuasan sementara.Apabila ‘fatamorgana’ itu berlalu,aku akan menjadi lebih dahaga daripada sebelumnya.Apakah akan kuterjah perangkap itu berkali-kali?Oh,tidak!Mukmin tidak akan terperosok dalam lubang yang sama dua kali.Begitulah maksud sebuah sabda.Justeru?Cukup sekali!

Biarlah musuh itu ketawa sepuas-puasnya.Beban rasa ini biarlah aku lepaskan.Tidak akan ku bawa dalam safar kehidupan yang pendek pendek itu.Hidup terlalu untuk membenci.Bermusuh dengan orang lain,sama seperti bermusuh dengan diri sendiri.Memaafkan orang lain,beerti memaafkan diri sendiri.

“Apa yang kita berikan akan kita terima kembali”[HUKAMA’]


Benarlah bahawa kebaikan itu tampak sukar dilaksanakan.Pahit.Sakit.Tetapi apabila dilaksankan,akan terasa kemanisannya.Manakala kejahatan itu tampak mudah,indah dan manis.Namun apabila dilakukan,pasti ada kekesalan,kepahitan dan keresahan.Lalu dalam detik yang syahdu ini menyeru.Marilah sama-sama kita lalui…jambatan hati!

HASIL BACAAN : "Di mana DIA di hatiku"
mujahidah : alhamdulillah,wa asykurulaka ya habibi ta rabbi!sentuhan kasih sayangMU buatku yang berterusan.

Related Posts by Categories1 comment: