" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

02 April 2009

dushhh!!!

Semalam 1/4/09 dalam jam 5.30 petang ada liqa’ wada’ Biro Dakwah & Tarbiyyah Ma’aruf Club.Sebelum bermulanya upacara yang dinanti-nanti(makan-makanJ)adalah sedikit pengisian rohani.MasyaAllah,tersentuh sungguh tazkirah tu.Tazkirah itu lebih kurang isinya begini…

“sekarang ni kita dalam fatrah “exam”,(ujian)apa yang kita rasa?takut dan risau dengan “carry mark”,takut tak dapat “good result”,takut gagal dan sebagainya,tapi sedar tak kita… bahawa dalam kita sedang diuji dengan “exam” dalam masa yang sama kita jua diuji dengan pelbagai ujian lain,ujian yang lebih besar untuk menjadi bekalan kita di akhirat kelak,ujian amal ibadahnya,ujian akhlaknya dan sebagainya.tapi bila mana kita sibuk dengan “exam”,kita lupa semua tu.dalam untuk “prepare”untuk “exam”,kita kene juga “prepare”untuk hari depan,hari kita bakal dibangkitkan.”exam”kita tahu bila tarikhnya,bila masa kita nak “counter”yang ni,yang itu…tapi untuk ujian yang lebih besar dari itu,matlamat akhirnya???kita tahu bila hari kiamat?bila dah berlaku,bolehkah kita minta masa untuk “counter”apa yang kurang?Kita tahu bila buat baik,natijahnya baiklah,begitu juga sebaliknya.Sekiranya kita “failed exam”kita masih boleh “repeat or resit paper”,kalau “dismissed”pun masih boleh merayu untuk masuk atau teruskan lagi pengajian,tapi adakah sama keadaannya bila kita sudah berada pada alam akhirat???masih bolehkah sekiranya kita gagal berbuat sehabis baik di dunia,kita boleh minta”repeat or resit”?adakah kita boleh minta untuk balik ke masa dahulu,untuk minta dan merayu untuk diberi peluang untuk mengumpul pahala,untuk banyakkan amalan?mustahil!bila mana kita telah berada pada penghujungnya,masakan mungkin kita akan dapat berundur ke belakang.tapi itulah kita manusia,lebih takut dan risau dengan ujian yang untuk di dunia sahaja tanpa sedar ujian yang lebih besar yang menjadi bekalan!itulah kita yang bergelar manusia…


“ujian sebenar kita ialah ujian di akhirat kelak,kejayaan sebenar kita jua adalah di akhirat kelak”


mujahidah:dushhh terkena lagii,memang tak nafikan takut nak hadapi “exam”ni,dengan “result mid term”yang membimbangkan,tapi sedar tak sedar ada perkara yang lebih perlu kita risaukan dan buat persiapan lebih rapi lagi.Persiapan abadi,persiapan bertemu Illahi.


Related Posts by Categories



4 comments:

  1. salam ya ukhti...
    salam ziarah n kenal...
    gembira sbnarnya jumpa ramai blogger yg takhassus irk ni...alhamdlillah :)
    teruskan perjuangan ya ukhti...

    ReplyDelete
  2. salam:-)salam perkenalan kembali.teruskan perjuangan saudari norullisza juga:-)unic name.

    ReplyDelete
  3. hehehe...unic ke nama ana..mmg nama camtu..kalau tgk nama abg2 ana pun...msti nti kata unic gak...hehehe...cmni boleh la ana join unic :)

    ReplyDelete
  4. hehe.ble3.ana rasa nak jumpe nama tu susah kot.org neg9?kat mana?ana melaka je.berjiran la kita.

    ReplyDelete