" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

01 June 2009

BIDAN TERJUN

Dah 3 kali hujung minggu berturut-turut saya turun negeri kelahiran saya,Melaka untuk urusan gerak kerja di Melaka bersama adik-beradik seperjuangan yang sama negeri.yang baru minggu yang lepas ni,saya balik untuk "liqa' khas"bersama-sama adik-beradik seperjuangan,Sabtu & Ahad.Saya,angah saya Nisa' dan sahabat saya, Nasirah yang belajar di UM, bertolak balik daripada Kuala Lumpur lebih kurang jam 6petang,menaiki kereta Nasirah.
moga tertegak Islam sebenar di Melaka,Allahuakbar!

Pelbagai kisah yang agak menarik minggu ni buat kami,selain daripada menghadiri "liqa khas"bersama adik-beradik seperjuangan.Dengan Nas dan angah Nisa' ada kisah mereka tersendiri,yang agak membuat mereka fobia.Saya terlepas pula merasai saat itu bersama mereka(bukan nak,tapi Allah mungkin tahu saya tak mampu menghadapi saat itu,wallahua'lam).Dan saya sendiri ada kisah menarik saya sendiri...hehe apa dia...entri saya kali ni "BIDAN TERJUN"...

Setelah menghadiri "liqa' khas" ke-2 pada hari Ahad,kami adik-beradik,baik muslimin dan muslimat,kami bertolak ke majlis walimah sahabat senior seperjuangan kami,iaitu kak Aina.Rupanya ada 2 majlis,majlis kak Aina dan adiknya sekali.Mulanya Nas kata nak bertolak balik ke KL dalam tengah hari setelah selesai liqa',tapi terhalang kerana...kerana ustaz Aidil yang kira abang bagi kami mengatakan sesuatu pada Nas,hehe panahan perkataan UKUWAH menyebabkan Nas batalkan niat nak balik terus(saya setuju dengan ustaz Aidil...hehe jangan marah Nas).Bukan apa nas memikirkan jalan sesak nanti,maklumlah Ahad banyak kereta ke KL.

Kami pun bertolak dalam 4 buah kereta ,yang naik motor pun ustaz Aidil minta naik kereta.kereta Nas jadi penunjuk arah,sebab angah saya yang tahu jalan ke sana.Disebabkan kereta Nas jadi ketua,rakyat jelata yang di belakang mengikut sahaja ke mana pun Nas bawa.hehe...kami pergi mengambil seorang lagi penumpang,Farah di rumahnya...tu pun mereka ikut:-)sebab kami pun tak bagi tahu dulu,kami nak ambil seorang penumpang lagi...
menjamu selera

Alhamdulillah akhirnya sampailah ke rumah kak Aina,berseri wajah kak Aina dengan tema pakaian berwarna hijau,begitu juga adiknya.Kami makan-makan dulu,kak Aina mendapatkan kami di meja makan kami,berbual-bual lah sikit-sikit...pastu ambil gambar supaya boleh siapa-siapa ikut jejak lepas ni...oppps...gurau je...insyaAllah ada yang bakal menyusul tu...ada yang kata tahun 2010...yang rahsia-rahsia lagi pun ada...tunggu je la...(yang pasti bukan tuan blog ni)
adik-beradik seperjuangan muslimin bersama pengantin

Selepas bergambar,Nas kata,"jom-jom balik....jam...jam...jam"saya gelak je,sebab sahabat saya seorang ni memang selalu buat orang tak kering gusi,baik muslimin dan muslimat selesa dengannya.Disebabkan dasar perjuangan dan negeri yang sama,kami dipertemukan.sungguh indahnya ukhuwah atas dasar perjuangan Islam.Kami bertolak balik ke KL,yang lain ke satu lagi majlis sahabat kami,siti hadjar,kenduri khatan adiknya tak silap.
adik-beradik seperjuangan muslimat bersama kak Aina

kami bertolak balik lepas tu,hehe bermula kisah yang menarik bagi saya...mungkin bagi orang tidak...ni yang dinamakan "bidan terjun"Nas keletihan memandu,mengantuk saya dan angah risau tengok keadaan dia.saya dan angah ada lesen(hehe dok peram),tapi bukan sengaja tak nak pandu,sebab orang tak "confident" untuk bagi kita "drive" kita nak buat macam mana kan...hmm.sapalah tu agaknye yek...
terima kasih Nas kerana percayakan saya:-)

Tapi,kali ni saya bertekad nak "drive" juga,saya pun minta Nas kalau dia tak larat sangat biar saya yang pandu(wah...tak menahan "statement" tu...macam confident je,hancur kereta orang nanti) dan kebetulan saya tak mengantuk pula masa tu,(ana tidaknya,mendengar celoteh mak cik Nas seorang ni,sambil drive sambil bercerita,berlawak....mana nak ngantuknya...) tak sangka saya jawapan Nas begitu positif,"aaa memang saya tak larat sangat ni,awak kena pandu juga"...(masa tu seram sejuk juga dapat respon daripada Nas),masa tu di Nilai setelah isi minyak.Saya gagahkan juga,sebab kesian sangat pada Nas.dan saya terfikir kata-kata"bersedia untuk tidak bersedia",akhirnya teruji saya masa tu...
pandu cermat jiwa selamat(*_*)

Mula-mula nak "start" tu agak ok la,tapi tang masuk gear yang agak lemah tu,sampai Nas tolong mula-mula...mula-mula macam kereta kuda...hehe...Alhamdulillah akhirnya ok je.Tapi saya dah pesan ke dia,kalau jalan start jam atau da sampai tol,saya akan bagi dia drive semula,tahap tu saya tak sanggup lagi tuk berisiko...hehe.lain kali ek.Setelah Nas rasa agak cukup berehat,elok-elok je jalan mula sesak,saya pun memberhentikan kereta di bahu jalan,untuk serahkan pada yang pakar;-)
Align Center
lesen yang diperap dalam dompet...hehe

Alhamdulillah kami tiba pada jam lebih kurang 6petang di UIA,Nas "parking" dulu di UIA makan-makan dan rehat-rehat dan kebetulan hujan masa tu.Mula-mula di bilik saya,lepas tu di bilik angah saya,sampai syahid kami di bilik angah.tuan bilik da tak ada ruang nak join,dia dok edit gambar...sori tuan bilik;-)Nas bertolak balik ke UM dalam jam dekat 11 malam.mula-mula orang tu cakap nak balik jam 10,hehe sebab terlelap... terlajak dia...sian Nas(penat ye drive ni)...

"ukhuwah itu indah sekali,
sekali berkenalan selamanya dalam ingatan,
takkan terputus ikatan itu kerana jauhnya jarak ini,
kerana rindu kita,adalah kerana ISLAM,
dan segalanya indah andai semuanya kerana Allah!"


"BERSEDIA UNTUK TIDAK BERSEDIA"

Free Signature Generator

Related Posts by Categories



17 comments:

  1. Sahabatku cik imah..berbunga2-bunga baca post hang..pahni, slalulah bawa kete yerk..jangan dok peram je lesen kete sampai jadi jeruk plak..hehe..Anw, thanks sangat2 memberi layanan yang istimewa sewaktu diri ini beristirehat di Uiam yang kukira memang best (",)..imah,lain kali boleh belanja char kuehtiaw plak ek..hehe

    ReplyDelete
  2. hehe berani tu mmg ade.org je selalu xbg peluang:-(ok bereh nanti sy belanja lg ek.xpun awk la plak.kat UM ke 6t.

    ReplyDelete
  3. lesen memandu tu valid lagi x..;p
    lepas abis belajar nati jagan lupa kerja di melaka..(nasihat utk ana juga)

    ReplyDelete
  4. ooo..dah ada lesen rupanya
    patut r..
    naim tak berani lagi nak bawak..
    takut membahayakan keselamatan pengguna jalan yg lain..
    tak lama lagi kena paksa gak la bawak..
    lesen ok lagi,tak jadi jeruk

    ReplyDelete
  5. sdh tentu valid lg,mcm xvalid sbb xdiperam.insyaAllah ana cb utk bkrja d melaka,Allah sebaik2 prncg untk kita.to adikku naim...hehe,aaa da ade lesen...ingt naim tahu da...mmg kena pksa diri tuk bw,6t jd tkt...byk da akk jmpe gi2.akk xnak la jd lagu 2.cnfdnt n mmg nak bw kete,tp ade la certain org xpcaya dgn diri ni...tu yg xdpt bw sgt:-(

    ReplyDelete
  6. eh silp jwb la,nmpk xvalid sbb dperam:-)

    ReplyDelete
  7. Salam kak.. huuu..sedih plak x dpt join aritu.. =(

    ReplyDelete
  8. Hahah.... berani pun dia bawa kete :) ini ada peluang akak nak srh imah bawa kete akak tp sebelum tu kena test lg bg confident.. kena rajin2 main dkt jln raya.. jgn simpan buat hiasan lesen tu jd frame k.. kalau nak berjuang kena mantapkan semua.. baru lg best nak berjuang diluar.. huhu.. TAHNIAH, ini le dia bila kita bermusafir dgn shbt kita dpt tahu sft2 shbt kita. adakah termasuk diri kita sapa kita & shbt?? moga takde sft yg mementingkan diri tp sebaliknya kena bnyk bersabar, bertolak ansur dgn shbt... tidak berkira dan lokek dgn shbt.. nsht utk ana jg...

    ReplyDelete
  9. to khadijah...don't be sad,insyaAllah byk lg progrm yg bbntk ukhuwh pasni.insyaAllah ade peluang,khadijh leh join:-)to k.sue....ha!btl ke kak...sernknye,leh ar saya test kete akk lak pasni...hehe.btl3...nak2 bila dok dlm pjungn Islam(*_*)

    ReplyDelete
  10. haha,betul tu kak sue..suh je kak imah ni bawak kete..ehe..asik kak sue je bawak die jd bos kat sebelah^^ kami jd bos kat belakang..ehe..

    ReplyDelete
  11. kikiki..k.imah ni klako la..huhu..hrmm ade ke lesen dsimpan wt hiasan wallet..he2..gunekn semaksima mgkn k.imah utk gerak krja islam..kte ni trbalik la k.imah..ain xdpt lesen lg tp berani mati drive..slalu mak membebel..teruk btl adik akk ni..ncihat ckit..he2..pe pn lesen tu sbg wasilah jer utk ikut undang2 yg krajaan msia wat..ape yg penting kebergantungan kite ms drive kpd Yg Maha Esa..=)

    ReplyDelete
  12. to adikku ain....bukn sengaja nak wat hiasan,dah org xde keprcayaan pd kita nak wat gane.akk teramt2 sedr akn kpntgn tu,amt2 tau....tp bl xdiberi peluang,xdpt dipractice...tu yg dok tsimpn lesen tu...xpe la...mgkn pasni akk cuba curi kete sape2 tuk practice smpi confident...bley...practice make perfect!

    ReplyDelete
  13. Wah...panjangnya coretan dia untuk hari ahad ni :) Jazakillahu khairan kathira Halimah dan sahabat2 krn sudi memenuhi undangan. Macam tau je turn sape lepas ni. Haha..

    Wah, dah blh drive jauh2..ada can la lepas ni..hehe..akk mohon izin dipautkan ke blog akk ya. JZK ;)

    Have a nice day :)

    ReplyDelete
  14. hehe kak.sama2 kasih.akk ad blog rupenye;-)ada can ape kak?...hihi...akk tau sapa?bg la hint ckit;-)

    ReplyDelete
  15. Baru buat. Huhu..takla sehebat halimah.
    Rasa tau je sape orang tuh. Takpe, kita tunggu jemputan next year..insya Allah ;p

    ReplyDelete