" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

11 June 2009

2 KATA

Alhamdulillah setelah dekat seminggu tak "update"blog,Allah memberi kekuatan kepada saya untuk "update"pada hari ni.kali ni,ingin saya kongsi 2 kata,yang boleh menjadi semangat dan muhasabah buat kita.Dua-dua kata ni daripada 2 orang guru saya,cikgu bahasa melayu,Cikgu Nurma dan tutor tuisyen bahasa Arab saya,Ustaz taofeek daripada Nigeria.

  1. hari tu cikgu minta beberapa orang pelajar untuk terangkan tajuk yang diberi untuk diterangkan kepada kelas secara "on the spot",setelah selesai cikgu bagi komen,cikgu menegur "presentation"mereka dan "presentation"untuk sebelum-sebelum ni.cikgu kata kalau nak terangkan orang,kita kena faham dan terang dengan gaya bahasa kita sendiri,bukan membaca sahaja tanpa faham.dan cikgu kata lagi,kebanyakkan masalah pelajar sekarang ni,mereka rasa diri mereka tidak bagus.saya amat suka kata cikgu yang ni"kamu kena rasa yang kamu bagus,bila kamu fikir kamu bagus,segala anggota kamu akan turut sama bertindak untuk ke arah hasil yang bagus,awak nak harapkan orang lain kata bagus???belum tentu...kamu nak harap saya kata kamu bagus???pun tak tentu lagi saya akan kata kamu bagus!siapa lagi yang nak kata kita bagus,kalau bukan diri sendiri!"termotivasi kami sekelas.
    ustaz menyampaikan pandangannya

  2. seorang daripada rakan sekelas tuisyen arab berkongsi mengenai masalah yang berlaku di Universiti kami dan masyarakat sekarang,kebetulan ustaz yang berasal daripada Nigeria ini berborak dengan pelajar tu mengenai undang-undang syariah.bila mendengarkan permasalahan itu berlaku ustaz terus berkata"Have you pray for the ummah???how many times you pray for the ummah???please pray for the ummah,don't be selfish!"langsung ustaz tak ulas lebih mengenai tu.tapi terus persoalkan balik kepada kami.mungkin ustaz fikir,nak salahkan lebih pada mereka pun tak boleh,nak tak nak ada kaitan dengan kita sebagai orang yang sedar akan permasalahan masyarakat sekarang,masalah sosial terutamanya...muhasabah untuk kita semua.

mujahidah:1 motivasi ,1 muhasabah diri.kita kena fikir yang kita bagus dalam sesuatu perkara"aku pandai!aku boleh!aku bagus!dan sebagainya...bukan bangga diri atau perasan bagus pulak,ia sebagai pemangkin untuk kita bertindak bagus dalam melakukan sesuatu.dan untuk hal ke 2,jangan kita pentingkan diri kita,doalah untuk orang lain juga,ibu bapa,sahabat-sahabat,masyarakat dan semua umat manusia.
Free Signature Generator

Related Posts by Categories



3 comments: