" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

16 June 2009

SENJATA KITA

Kali ini saya ingin berkongsi artikel di dalam majalah solusi isu no.7 yang bertajuk sistem sokongan positif dalam mendidik anak.Untuk ke arah itu antara yang perlu dilakukan oleh ibu bapa ialah mengawal anak-anak dari terdedah dengan unsur-unsur yang negatif seperti media massa terutamanya filem-filem dari barat,internet dan lain-lain.yang kedua:

BERDOALAH SUPAYA...

 • berdoalah untuk jiran agar mereka menjadi lebih positif untuk merangsang anak-anak ke arah positif.
 • berdoalah kepada kawan anak-anak kerana mereka banyak menghabiskan masa bersama kawan-kawan mereka.

 • berdoalah untuk guru-guru anak-anak ,semoga mereka mendidik anak-anak menjadi insan positif.
 • berdoalah semoga persekitaran di sekeliling yang negatif tidak mempengaruhi minda dan perilaku anak-anak.

  mujahidah:selalunya ibu bapa terlepas pandang untuk berdoa sedemikian rupa.selalu bedoa untuk anak-anak sahaja tanpa mendoakan orang dan keadaan di sekelilingnya.dalam Islam juga menggalakkan kita mendoakan orang lain.jadi buat ibu bapa dan bakal bergelar ibu bapa,mari sam-sama membiasakan dalam doa kita mendoakan orang lain,bukan dalam hal anak-anak sahaja tapi lebih dari itu juga(*_*)

  DOA SENJATA ORANG MUKMIN!
  Free Signature Generator

Related Posts by Categories4 comments:

 1. salam kak imah. sapa baby tu? comey sunggguh. =)

  ReplyDelete
 2. salam.hehe tomei kan.ank buah slh sorg adk brdk kita d kuantan.

  ReplyDelete
 3. Baca Solusi juga? Best, kan? Tapi akak tak pernah dapat habiskan bacaan sebab infonya terlalu banyak :) Baca bersambung-sambung. Akak langgan majalah ni. Yang terbaru (isu 8) mengenai Mati.

  Memang betul, doa senjata mukmin. Tapi yang penting juga, ibu bapa itu sendiri kena jaga solat. Tanpa solat, keluarga boleh jadi huru-hara. Kebanyakan keluarga yang bermasalah dan bercerai-berai adalah kerana solat yang terabai..wallahualam

  :)

  ReplyDelete
 4. hmm betul tu kak.solat yg utamanya.aaa bc gak solusi.mmg best.mcik sy ingt nak lggn,xlggn2 pun lg.

  ReplyDelete