DAGING MASAK ASAM
Bahan-bahan:
1.daging yang telah dipotong
2.bawang merah 4-5ulas
3.bawang putih 4-5ulas
4.kunyit 3 inci
5.halia 3inci
6.rempah kari daging
7.kerisik
8.asam jawa
9.daun limau dalam 4-5 helai
10.kentang(tak ada pun tak pe)
11.garam.
12.gula,khas untuk chef kelantan,hehe tak delah,sebagai ganti ajinomoto:-)
13.yang paling penting...hehe...lesung,sudip,periuk,kuali;-)
Cara-cara :
1.rebus daging sehingga empuk dalam periuk(nak cepat empuk masukkan sudu,petua ni)
2.bawang merah,bawang putih,kunyit dan halia di tumbuk
3.hasil tumbukkan tadi(erk...betul ke ayat tu...) gaulkan dengan rempah kari daging dan dimasukkan sedikit air(sebatikan)
4.panaskan minyak dalam kuali,selepas itu tumiskan hasil sebatian tadi ke dalam kuali tersebut sehingga garing,tapi jangan garing sampai hangus lak...
5.masukkan hasil tumisan dalm kuali tadi,kelaurkan dan masukkan ke dalam periuk yang berisi daging tadi
6.perahkan air asam ke dalamnya,masukkan garam dan gula secukup rasa,dan masukkan daun limau dan kentang.
7.tunggu sehingga mendidih,dan kentang empuk.
8.boleh di hidangkan(*_*)
1.daging yang telah dipotong
2.bawang merah 4-5ulas
3.bawang putih 4-5ulas
4.kunyit 3 inci
5.halia 3inci
6.rempah kari daging
7.kerisik
8.asam jawa
9.daun limau dalam 4-5 helai
10.kentang(tak ada pun tak pe)
11.garam.
12.gula,khas untuk chef kelantan,hehe tak delah,sebagai ganti ajinomoto:-)
13.yang paling penting...hehe...lesung,sudip,periuk,kuali;-)
Cara-cara :
1.rebus daging sehingga empuk dalam periuk(nak cepat empuk masukkan sudu,petua ni)
2.bawang merah,bawang putih,kunyit dan halia di tumbuk
3.hasil tumbukkan tadi(erk...betul ke ayat tu...) gaulkan dengan rempah kari daging dan dimasukkan sedikit air(sebatikan)
4.panaskan minyak dalam kuali,selepas itu tumiskan hasil sebatian tadi ke dalam kuali tersebut sehingga garing,tapi jangan garing sampai hangus lak...
5.masukkan hasil tumisan dalm kuali tadi,kelaurkan dan masukkan ke dalam periuk yang berisi daging tadi
6.perahkan air asam ke dalamnya,masukkan garam dan gula secukup rasa,dan masukkan daun limau dan kentang.
7.tunggu sehingga mendidih,dan kentang empuk.
8.boleh di hidangkan(*_*)
SELAMAT MENCUBA(*_*)
best nyer masak asam.. mak oi, dah terliur dah. xsabar nak balik melaka camni.. ohohoh..
ReplyDeletexpayah balik melaka pun xpe ust,kan dah ada menu dia tu,buat kat selngor je pun xpe:-)
ReplyDelete