" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

08 June 2011

MURTABAK MAGGIE

Assalammualaikum dan salam sejahtera.Hari ini,mujahidah nak kongsikan menu daripada yang kembar saya ajar(mujahidah ada kembar?),kembar nama je pun,root name nye sama :)ok jom,lihat menu apa yang saya nak kongsi sangat hari ni(semalam petang saya baru cuba buat).Namanya MURTABAK MAGGIE :)

murtabak maggie

BAHAN-BAHANNYA:

! Mee Maggie 2-3 keping(pastikan halal dan elakkan daripada jenama boikot ye)
! serbuk kari ayam(serbuk maggie @ serbuk kari ayam )
! telur 3-4 biji
!sosej
!garam(jika guna serbuk kari ayam)

CARA-CARANYA:

!Rebus atau rendam mee maggie tersebut,dan di toskan.
!Pecahkan telur dan kacau.
!masukkan kari dalam telur itu,kacau dan sebatikan.
!Sosej dipotong-potong kecil dan digaulkan sekali ke dalam sebatian kari dan telur tadi.
!Masukkan maggie yang telah direbus tadi ke dalam sebatian tadi,dan digaul sehingga sebati juga.
!akhir sekali goreng sikit-sikit hasil sebatian tadi(guna sudu atau senduk)

Jadilah seperti di atas tadi,dan dimakan dengan sos seperti di bawah lagi sodappp (*_*)

mujahidah :resepi ni belajar dengan kembar masa di Akademi Al-Quran Cinta Madinah hari tu,tapi terlupa,semalam SMS tanya die semula.Alhamdulillah akhirnya dapat juga cuba buat semalam sebagai santapan petang sekeluarga :)selamat mencuba,simple je kan:) lepas ni nak cuba resepi-resepi yang sampingan lain ,yang berat-berat sikit,asyik masak lauk je,boring pulak,insyaAllah sebelum dapat keje dan berada di rumah ni,boleh la nak cuba-cuba.Sesiapa ade menu nak share,dialu-alukan :)oh ye terlupa pula,mula memasak dengan bismillah dan diakhiri dengan alhamdulillah,masak dengan happy dan selawat ke atas Nabi:-)insyaAllah beri kesan yang baik pada hati dan kehidupan kita.

Related Posts by Categories



No comments: