" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

11 May 2009

SAT JE...

Nak kongsi sedikit perihal semalam hasil terdengar tazkirah sedikit di masjid Ansar di Keramat.Tujuan nak bersolat maghrib sahaja,tapi kebetulan,masjid tu dah selesai solat maghrib dan sedang ada sesi tazkirah.Semalam satu lagi perancangan Allah yang tak terduga,tapi apa-apa pun sedikit mutiara kata yang saya dapat secara tidak sengaja(*_*)

"Hal-hal dunia kita kena lihat orang di bawah kita,kalau rasa tak cukup mewah,cuba kita lihat ada orang lebih susah daripada kita,kalau rasa "result" teruk,ada orang lebih teruk daripada kita,sehingga kena "dismissed" daripada universiti,kalau negara tak cukup membangun,tak moden,ada negara lebih mundur dan masih berperang lagi,

Manakala hal-hal akhirat pula sebaliknya,kita kenalah melihat orang yang lebih atas daripada kita,kalau tengok ada orang lebih banyak amalannya,ibadahnya,mudah bangun qiamnya,kita kenalah cuba untuk jadi lebih baik daripada orang tu,kalau kita lihat orang lebih banyak ilmu daripada kita,kena kena cuba bekejar-kejar untuk menggali ilmu sebanyak mungkin ilmu dan mengamalkannya"


Dalam perkara dunia,
lihatlah orang di bawah anda...
Dalam perkara akhirat,
lihatlah orang di atas anda...

Free Signature Generator

Related Posts by Categories



2 comments:

  1. salam.. hehe.. bagus2 masuk tazkirah yg dpt kt kongsi sedikit tp ada lg nak kena sharing sblm solat magrib,, k, go to my blog http://khaulah-azwar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. salam kak..betul tu..kalau perkara dunia kite lihat org yg lebh atas..sampai bile pon kite akan gigih utk kejar duniia saja.. dan jike perkara akhirat kite lihat org dibawah kite..sampai bile pon tak de org yangg mantap utk manjadikan dunia sbg sandaran mencari akhirat..
    waallahua'lam..

    ReplyDelete