" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

26 December 2008

"BAGIMU AGAMAMU,BAGIKU AGAMAKU"

Perayaan Krismas akan disambut setiap tibanye 25Disember oleh orang yang beragama Kristian.teringat saya seorang adik ni mesej kepada kawan saya dan menanyakan mengenai 'wish' merry christmas kepada sahabat handai seagama mahupun sahabat handai dari agama kristian.kawan saya meminta saya 'reply'nya.adik tu menanyakan lebih kurang begini soalannya"betul ke kak,kita nak wish kat sahabat2 kami yang merry christmas tak boleh...just wish je pun tak boleh?tapi dalam televisyen tu tunjuk boleh je":-)lebih kurang begitulah soalannya.

Mengucap(wish)perayaan agama seperti krismas,deepavali,wesak,chap goh mei dan sebagainya adalah haram.mengapa begitu?ia seolah-olah kita meraikan dan mengiyakan apa yang agama mereka amalkan apatah lagi merayakan bersama mereka dengan mengunjungi rumah mereka.seolah-olah kita meredhai apa yang mereka lakukan dan raikan.perayaan mereka tu atas dasar kepercayaan atau boleh saya katakan aqidah(pegangan) mereka dalam agama mereka.ingat ini perayaan agama...bukan perayaan bangsa.kalau perayaan bangsa seperti 'Tahun Baru Cina' ia dibolehkan kerana hanya perayaan yang bersifat bangsa bukannya kepercayaan.

Malangnya kita di Malaysia kononnya atas dasar satu padu,perpaduan antara semua bangsa...kita tak sedar akan perkara ini.ingat!!! perpaduan antara bangsa sahaja...bukan perpaduanantara agama.think about it.ramai yang tidak mengetahui mengenai hal ini.teringat saya seorang sahabat seislam YM saya,dia tulis mesej di id dia"happy deepavali",lalu saya menegurnya,mula-mulanya dia agak pelik betul ke tak boleh?setelah diperjelaskan dia boleh terima dan terus padam mesej tu:-)pihak-pihak berwajiblah dan masyarakatlah yang ada kesedaran yang perlu untuk menerangkan atau memperjelaskannya.di media-media begitu banyak menonjolkan pahaman boleh meraikan dan mengucap kepada perayaan-perayaan beragama baik media elektronik,media cetak dan macam-macam lagi.That's why ramai masyarakat kita terutamanya dah tentu orang Islam...tidak menyedari hal ini,kerana kebanyakkan mereka lebih bergantung di media-media seperti televisyen,internet,surat khabar,majalah dan macam-macam lagi.janganlah kita hanya menjadi orang yang hanya menerima bulat-bulat dari sumber yang kita dapat,cuba kajinya...even hebat macam mana sekalipun orang tersebut...kerana kita hanya manusia biasa yang tak terlepas dari kesilapan.wallahua'lam.


Allah berfirman:"bagi kamu agama kamu,bagi aku agama aku"
(surah Al-Kafirun:ayat 6)

p/s:perkongsian bersama untuk diriku dan diri kamu semua(*_*).wallahua'lam.

Related Posts by Categories



7 comments:

  1. Salam halimah..
    ana suka posting ni..
    anti ada menulis ini "kalau perayaan bangsa seperti 'Tahun Baru Cina' ia dibolehkan kerana hanya perayaan yang bersifat bangsa bukannya kepercayaan"

    betulkah perayaan bangsa dibolehkan tp perayaan agama diharamkan?? bknkah itu 2 benda yg lbh kurg sama jika ianya bukan dr Islam??

    Cuba lihat posting ana bwh tajuk "Berbezakah Hari Krismas Dgn Perayaan Agama Lain??"

    harap dpt berkongsi..

    Wallahu 'Alam...

    ReplyDelete
  2. salam..emm..betul ke xboleh klu kita wish pd shbt brlainan agama?..ana x tau,jahil.huhu..Persoalan: tapi bagaimana pulak klu kita menziarahi shbt2 kita yg berlainan agama bila hari perayaan mereka..itu pun x macam kita meredhai agama mereka??lebih2 klu di jemput.bkn apa,penah jgk trbaca dlm akhbar tok guru merasmikan ssutu perayaan utk kaum buddha d kelantan..emm..sy xtau sgt pun..mgkin silap buat tafsiran kot..
    salah silap harap betulkan..

    ReplyDelete
  3. salam.tuk persoaln wanita mustanir...sepengetahuan dan ssepengajaran ana,memang bbeza agama dan bangsa.ok cb pk.bbeza tak bangsa cina beragama kristian ...dgn bangsa cina beragama islam?bilamana perayaan agama kita seolah2 meraikan dan megiyakan ajaran agama mereka.dan sebalik perayaan mereka tu ade sejarah agama mereka dan kepercayaan mereka sendiri.kalau peayaan bangsa...mereka hanya meraikan sesama kaum mereka,mcm makan besar...tiada unsur2 kepercayaan atau sebaliknye.wallahua'lam.mgkn ble rujk yg lbh pakar:-)

    ReplyDelete
  4. salam.menegnai persoalan ust.aizat tu.seperti ana nyatakan di atas,kita tidak boleh wish kpd perayaan agama kerana seolah2 megiyakan ajaran mereka dan seolah2 agama mereka betul.ana xpasti mgenai tok guru mghadiri mjls peryaan agama buddha.yang ana prnh tau thn br cina ada.nta btl2 pasti yg tok guru hadiri tu perayaan agama buddha?

    ReplyDelete
  5. ana cuba tuk rujk yg lbh arif.ana pun jahil lg dlm bab agama ni.ust pun cb tanya pd yg lbh arif.wallahua'lam.

    ReplyDelete
  6. kalu niat kite ziarah boleh kn?
    wallahuaklam...

    ReplyDelete
  7. ziarah?masa perayaan ke?kalau masa perayaan better xyah.klu hari biasa2 xpe la.sbb saya terfikir sdgkn perayaan kita yg bagama islam sndiri sekirannye di dlm mjls tu ade maksiat atau something yg haram,itu pun xwjb bg kita tuk hadiri.inikan agama org lain.kita nye niat ok da,tp ditakuti mereka yg sangka kita redha dgn agama mereka,tp terfikir jugak...kita di malaysia ni berbilang bangsa dan agama mgkn ada kelonggaran.wallahua'lam.cb kita sama2 mcari jwpn sbnr...nanti ana cb untuk tanya org yg lbh faqih hal ni.

    ReplyDelete