" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

05 July 2011

DUHAI LELAKI,CEMBURULAH!

:: Hakikatnya...selayaknya sifat CEMBURU itu sinonim dan ada dalam diri seseorang yang bergelar LELAKI,SUAMI,AYAH & seangakatan dengannya [CEMBURULAH DUHAI KAUM ADAM!]::

salah 1 bab dalam buku ihya' ulumuddin oleh Imam Ghazali ialah adab-adab perkahwinan dan di bawah tajuk KEWAJIPAN SUAMI,adalah salah 1 nye ialah CEMBURU .Suami wajib cemburu,jangan dayus!

Rasulullah SAW bsabda : " sesungguhnya di antara bermacam-macam CEMBURU itu ada cemburu yang disukai Allah & ada cemburu yang dibenci Allah.Adapun CEMBURU YANG DISUKAI ALLAH itu ialah CEMBURU SEORANG LELAKI YANG ADA KERAGUAN & CEMBURU yang DIBENCI itu ialah CEMBURUNYA seorang lelaki kepada isterinya yang tiada keraguan "(HR Abu Daud,Nasa'i & ibn Hibban)

*cemburu yang dibenci ialah yang boleh menimbulkan prasangka buruk sehingga mengundang fitnah.

*cemburu yang disukai ialah kerana adenya perasaan cinta.Seperti cemburu melihat isteri ,anak perempuan,adik perempuan,tidak menutup auratnye sehigga dilihat orang yg bukan mahramnya.Allahua'lam!
JIKA TIDAK CEMBURU,ANDA DAYUS!

dayus ialah :

هو الذي لا يغار على أهله

*Ertinya : "seseorang yang tidak ada perasaan cemburu (kerana iman) terhadap ahlinya (isteri dan anak-anaknya)

*Imam Al-‘Aini pula berkata : "Cemburu lawannya dayus"

*Berkata pula An-Nuhas:

قال النحاس هو أن يحمي الرجل زوجته وغيرها من قرابته ويمنع أن يدخل عليهن أو يراهن غير ذي محرم


Ertinya : cemburu ( iaitu lawan kepada dayus ) adalah seorang lelaki itu melindungi isterinya dan kaum kerabatnya dari ditemui dan dilihat (auratnya) oleh lelaki bukan mahram "

BILA LELAKI MENJADI DAYUS?

Secara mudahnya cuba kita lihat betapa ramainya lelaki akan menjadi DAYUS apabila :-

1) Membiarkan kecantikan aurat, bentuk tubuh isterinya dinikmati oleh lelaki lain sepanjang waktu pejabat (jika bekerja) atau di luar rumah.

2) Membiarkan isterinya balik lewat dari kerja yang tidak diketahui bersama dengan lelaki apa dan siapa, serta apa yang dibuatnya di pejabat dan siapa yang menghantar.

3) Membiarkan aurat isterinya dan anak perempuannya dewasanya terlihat (terselak kain) semasa menaiki motor atau apa jua kenderaan sepanjang yang menyebabkan aurat terlihat.

4) Membiarkan anak perempuannya ber'dating' dengan tunangnya atau teman lelaki bukan mahramnya.

5) Membiarkan anak perempuan berdua-duaan dengan pasangannya di rumah kononnya ibu bapa 'spoting' yang memahami.

6) Menyuruh, mengarahkan dan berbangga dengan anak perempuan dan isteri memakai pakaian yang seksi di luar rumah.

7) Membiarkan anak perempuannya memasuki akademi fantasia, mentor, gang starz dan lain-lain yang sepertinya sehingga mempamerkan kecantikan kepada jutaan manusia bukan mahram.

8) Membiarkan isterinya atau anaknya menjadi pelakon dan berpelukan dengan lelaki lain, kononnya atas dasar seni dan lakonan semata-mata. Adakah semasa berlakon nafsu seorang lelaki di hilangkan?. Tidak sekali-sekali.

9) Membiarkan isteri kerja dan keluar rumah tanpa menutup aurat dengan sempurna.

10) Membiarkan isteri disentuh anggota tubuhnya oleh lelaki lain tanpa sebab yang diiktoraf oleh Islam seperti menyelematkannya dari lemas dan yang sepertinya.

11) Membiarkan isterinya bersalin dengan dibidani oleh doktor lelaki tanpa terdesak dan keperluan yang tiada pilihan.

12) Membawa isteri dan anak perempuan untuk dirawati oleh doktor lelaki sedangkan wujudnya klinik dan hospital yang mempunyai doktor wanita.

13) Membiarkan isteri pergi kerja menumpang dengan teman lelaki sepejabat tanpa sebarang cemburu.

14) Membiarkan isteri kerap berdua-duan dengan pemandu kereta lelaki tanpa sebarang pemerhatian.

::sumber rujukan : Buku Mutiara Ihya' Ulumuddin,hak milik Muslim,Imam Ghazali,Al-Syeikh Muhammad Jamaluddin Al-Qasimi Ad-Dimasqi diterjemahkan oleh:Panel penterjemah, BAB12,adab-adab perkahwinan,m/s 320(VERSI MELAYU)
&

mujahidah : Teringat zaman kanak-kanak dulu walaupun kecil lagi,kerana sayangnya pak cik ke saya,selalu dulu masa kecil-kecil menyidai pakaian tak pakai tudung,selalu kena marah dengan pak cik sebab tak pakai tudung,lalu disuruhnya saya segera mendapatkan tudung.Atuk juga begitu,dulu masa kecil-kecil pernah merajuk sebab mak dan abah pulang ke rumah di johor tinggalkan saya di Melaka bersama atuk dan nenek,disebabkan merajuk saya menangis lalu tidak mahu sembahyang,lalu atuk berang lalu memukulku.Begitu juga adikku,bila dia perasan ada lelaki ajnabi yang bertandang ke rumah,tanpa ku sedari kehadiran mereka,cepat-cepat dia menyuruhku mendapatkan tudung.Allah,syukran lillah!NIKMAT TUHAN MANA LAGI YANG INGIN AKU DUSTAKAN!kehidupanku,di sisiku KAU kurniakan lelaki yang cemburu dan tidak dayus!Semoga bakal imamku,pendamping hidupku jua suatu hari nanti begitu!seorang yang cemburu dan tidak dayus!mohon dengan amat!

Related Posts by Categories1 comment:

  1. terbaik la kak...mohon copy ye..buat peringatan diri sendiri...syukran^^, :)

    ReplyDelete