" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

17 April 2011

IBARAT KEKASIH

Soalan;

Pada pandangan ust, bagaimanakah seorang hafiz dapat seimbangkan masa untuk tadabbur dan ibadah, dalam suasana sebagai pelajar yang sibuk dengan pelajaran dan aktiviti di kampus?

Jawapan Ustaz Muhadir;

Nasihat kepada ntum, huffaz dengan hafizat...Ntum sudah memiliki sesuatu yang orang lain tidak miliki...Kerana itu jangan dibuang ia begitu sahaja.

Al Quran ini seperti kekasih...
Kalau kita tidak hubungi dia sehari...dia ok lagi...
Kalau 2 hari...dia sudah merajuk...
Kalau 3 hari...dia sudah mula jauh-jauh...
Yang ke-4, ke-5...
Seminggu kita tidak baca, dia akan panggil ataupun dia kata kat kita ni,
"You're fired!"

Jadi dia akan tinggalkan kita. Kerana itu, berjinak-jinak dengan al Quran, insyaAllah nescaya ntum akan mendapat fadhilat yang besar daripadanya.

Kalau ntum menjadi imam orang lain, bacalah yang kuat juga pendek-pendek nanti dah sudah bacalah panjang- panjang...

Ataupun hafiz dan hafizah ni mesti ada quran kecil dalam poket ntum...Sementara tunggu ust lambat 15 minit...kita sudah boleh membaca beberapa muka surat...Jadi demikian...

Hafiz dan hafizah ni...ntum punya cabaran lagi kuat...kerana menghafal itu senang...tetapi mengekalkan hafalan itu tidak senang dan tidak mudah...

Pengalaman, kawan ust orang Nigeria...dia keluar, dia daripada Mesir...Orang Mesir dia mesti hafal berapa juzu'? 8 juzu'. Satu tahun 2 juzu'...Dia keluar, kemudian, alhamdulillah, belajar di UIA. Satu ketika, bila ana bertanya,
"Ya akhi, kaifa hifzul Quran.. (bagaimana hafazan al Quran)?"

Dia kata, "Ya Ustaz..ana hatta juzu' pertama ana tak boleh habiskan sekarang... "

Mana pergi 7 juzu' yang lain...mana?

Kerana itu berjaga-jaga dengan al Quran itu sebab al Quran ni dia mudah cemburu...Tapi bila ntum dah merasai kelazatannya ya Allah...ntum payah nak lepas daripadanya..."

credit to :afzan

mujahidah:insyaAllah selepas sahaja program mentarbiyyah dan ditarbiyyah beberapa hari ini selesai,akan ku fokus pada hal ini pula,mengulang quran pada bulan 5 ini insyaAllah(kuat untuk tidak mengambil semester pendek kali ni) di tempat yang menjadi pilihan hati.Berfatwakan hati untuk fokus pada mencari semula momentum mengulang quran dan mengingat kalam suci itu,berkarat dah(alhamdulillah momentum membacanya tidak pudar).Harapnya bukan sekadar di tempat pentarbiyyahan mengulang itu sahaja momentumku kuat,tapi untuk kehidupan selepas ini juga,insyaAllah!Moga perancanganku sepanjang cuti yang panjang ini,seiring perancanganMU ya Habibi ya Illahi!kerna kalam suci itu,selayaknya menjadi kekasih hatiku yang ku rindui dan ku cintai,kerna ia telah pun menjadi salah 1 amanah terpunggak di bahu buat hafizah sepertiku dan sahabat-sahabat huffaz yang lain!

"MOGA PERANCANGANKU SEIRING PERANCANGAN-MU YA RABBI...!"

Related Posts by CategoriesNo comments:

Post a Comment