" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

04 February 2009

ADAB-ADAB BERFIKIR

(maaf gambar tak berapa jelas:-))

Hari tu dok belek-belek buku yang tersusun di rak buku...buku punya la banyak dibeli...tapi!!!hmm tak habis baca pun lagi(apa nak jadi nih...hmm).tiba-tiba rasa nak baca buku yang bertajuk"BERFIKIR SECARA LOGIK & KRITIS" oleh Ainon Mohd & Abdullah Hassan...ha buku ni saya beli ada sebabnya...saya beli ketika di matrik dulu,sebab saya telah diamanahkan untuk memegang jawatan yang memerlukan saya lebih banyak berfikir:-).saya beli buku ni sebab saya sedar yang saya bukan seorang pemikir yang baik....kalau suruh jadi golongan buat kerja boleh la...tapi dah ditaklifkan amanah tu...takkan nak tolak pulak.

Salah 1 perkara yang disentuh buku tersebut,ialah mengenai prinsip berfikir....rupa-rupanya dalam berfikir pun ada prinsipnye yang tersendiri ye...ok let's check it out;-)


PRINSIP BERFIKIR


#sentiasa bersikap membina

  • berfikir secara positif dan mengalu-alukan pandangan orang lain...jangan anggap dan perasan pandangan kita je betul.

#berfikir secara simple

  • melihat atau memikirkan 1 perkara tu secara simple,jangan fikir rumit sangat.

#senantiasa mencari idea baru
  • pemikir yang mahir sentiasa bertanya ada atau tidak cara-cara lain terhadap sesuatu perkara yang ingin diselesaikan.

#tidak suka bertelagah pendapat

  • mendengar pendapat orang,dan dalam buku ini menyebut...pemikir yang mahir pandai mendengar,dan bukan pandai berdebat.

#memisahkan ego daripada pemikiran

  • halangan utama untuk menjadi pemikir yang mahir ialah dengan mengatakan "pendapat aku betul,pendapat dia salah"
  • kita kene belajar menerima hakikat bahawa kadang-kadang idea kita
#merendah diri

  • sifat rendah diri juga perlu,supaya kita mudah untuk menerima pandangan orang lain dan akan wujud budaya yang sihat dan hormat menghormati.
teringat juga masa belajar subjek wajib..."creative thinking& problem solving",yang bertajuk "6 hats of thinking".ada topi rupanya berfikir ni...hehe.


  1. white hat(topi putih) :pemikiran yang berbentuk fakta,contohnya Malaysia ialah salah sebuah negara asia tenggara.
  2. red hat(topi merah) :pemikiran yang berdasarkan emosi,contohnya sedih,marah.
  3. yellow hat(topi kuning):pemikiran positif,contohnya,Malaysia negara yang aman kerana sistem keselamatan yang bagus.
  4. black hat(topi hitam) :pemikiran negatif,contohnya,Malaysia negara yang tidak aman kerana banyak kes-kes jenayah.
  5. green hat(topi hijau) :pemikiran yang kreatif,yang ada banyak idea dan alternatif lain...selalunya jarang orang guna "this hat".
  6. blue hat(topi biru) :"overview" dan "conclusion".
kadang-kadang kita akan menggunakan salah satu daripada 6 topi di atas atau lebih dari 1 atau mungkin semuanya;-)tapi kita jarang menggunakan topi hijau...termasuk saya:-(lepas ni kene asah lagi skill berfikir guna topi hijau;-)yok...

Related Posts by Categories



No comments:

Post a Comment