" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

30 July 2013

ANAK-ANAK TEACHER...

Bismillah...

Mode : saje nak mencoret telatah anak muridku hari ni :) 

Dalam 5.00 petang.Sedang mengenakan stokin di dalam kelas,untuk duduk di luar tadika,menunggu ibu bapa yang akan mengambil anak-anak mereka pulang ke rumah...tiba-tiba masuklah seorang si cilik 3 tahun iaitu Aisyah Humairah.Terjadilah dialog cute ;)

Aisyah : Teacher,buat apa tu?

Teacher : Pakai stokin...Nak duduk kat lua...

Aisyah : Mana teacher boleh duduk kat lua...teacher kene duduk kat dalam...jaga anak-anak teacher...

Teacher : (Saje nak memastikan,apa yang dimaksudkan dengan istilah anak-anak teacher,lalu meneruskan perbualan) anak-anak teacher?sape anak-anak teacher?

Aisyah : Aisyah Humairah,dengan kawan-kawan la...

Teacher : ^_^ (Senyum...how sweet...lalu si cilik tu pun terus berlalu)


Aisyah Humairah @ kakak,sedang belajar Al-Baghdadi :)

Tak tahulah,kenapa suka sangat this moment ^_*

Si cilik 3 tahun dalam kelas,ada 6 orang,4 orang daripada mereka,sangat-sangat keletah bercakap dan pandai bercakap,4 years pun ada lagi yang masalah dalam bercakap...seronok kadang-kadang dengan telatah diorang,dan kadang-kadang suka mengusik diorang ;) nak marah pun kadang-kadang tak jadi,kadang-kadang terjadi jugak....=,=

Bila dah kerja di tadika daripada bulan 1 hari tu,baru faham serba sedikit,istilah anak itu ujian,sebagaimana dalam Surah At-Taghabun(tak ingat ayat berapa) ada menyebut,yang menyatakan "harta benda dan anak itu ujian buat kamu,dan di sisi Allah itu ganjaran yang besar" .Sangat-sangat memerlukan KESABARAN...Allah...!seriously,awal-awal dulu boleh la tahan lagi,lama-lama Allah...maklumlah anak semua 17 orang...macam-macam ragam dan karenah...=,=

Salah satu juga pengajaran lain duduk dengan budak-budak ni,mengajar supaya mengawal perasaan daripada bias terhadap anak-anak,dia pandai ke,dia lambat sikit ke,dia nakal banyak ke,dia itu ke,ini ke,jangan berat sebelah.Alhamdulillah,terdidik sikit dengan sedikit kehidupan yang terbentang di dunia tadika ;)Semoga ada manfaatnya buat masa kehadapan dan sekeliling...

Related Posts by Categories



No comments:

Post a Comment