" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

29 December 2010

3 HARIKU

[24/12/10]:USRAH BERSAMA CRYSTAL CORMON,AMERIKA

Alhamdulillah diberi kesempatan dan peluang oleh Allah untuk berdiskusi usrah bersama non-muslim,Crystal Cormon.Memberi pengalaman baru bagaimana untuk serba sedikit memberi penjelasan kepada non-muslim walaupun english lintang pukang hari tu,yang penting Crystal faham :)
Tajuk yang kami ketengahkan berkaitan aqidah Islam.Secara tidak langsung kami juga 'refresh' kembali tajuk tersebut.Usrah diketuai oleh mak usrah sementara,hehe...sahabatku Nur farhana Omar.
Moga ukhuwah kita tak berhenti sekadar ini sahaja Crystal.Moga Hidayah Allah mengiringi bersamamu.Kami menanti anda menjadi salah seorang saudara Islam kami dengan izinNYA.InsyaAllah!

[25/12/2010]:MYSMAC BY MYCONCERN

Keputusan untuk turun ke Program anak Melaka dibuat secara tiba-tiba,memandangkan program adik beradik sebatch ditunda pada esoknya,Ahad.Maka memandangkan Sabtu kosong,terus cari kereta dan teman untuk pulang ke Melaka.Bertolak daripada UIA lebih kurang jam 7.45am bersama adikku Ruzaini.Program MYSMAC'10 ini 24-28/12/10,tapi hanya berkesempatan turun pada 25/12/2010.
Destinasi awal pulang ke rumah dulu,,kebetulan ada sedikit urusan di sana.Lebih kurang jam 11.30am bertolak daripada rumah terus ke tempat program berpandukan 'direction' yang diberikan seorang sahabat.Alhamdulillah tak sesat,mula-mula tak yakin juga nak mencari tempat tu,Alhamdulillah hari tu segalanya dipermudahkan olehNYA.
Sampai di tempat program ,Pantai Klebang lebih kurang 1.30pm.Alhamdulillah dapat ketemu dengan adik beradik seperjuangan di Melaka.Alhamdulillah juga dapat ikut 1 slot dalam kumpulan bersama peserta program dan dapat juga berkongsi pandangan bersama adik-adik dalam 1 kumpulan ni.Adik-adik adalah penyambung rantai perjuangan Islam!bukan sekadar dalam program.insyaAllah!Pulang ke UIA lebih kurang 6.30pm,agak kepenatan kerana memandu secara solo,sampai di UIA lebih kurang jam 11pm.

[26/12/2010]:MENDAKI BUKIT TABUH

Pada mulanya bentuk aktiviti kami,explorace.Tapi tibe-tibe bertukar kepada mendaki Bukit.Bertolak daripada UIA lebih kurang jam 10am.Kami pergi berkonvoi muslimin muslimat,sebuah kereta dan lebih kurang 8 motor.
Pendakian Bukit Tabuh,keistimewaan bukit ini ialah kami boleh lihat UIA daripada bukit tersebut.Ada 5 level yang perlu kami lepasi.MasyaAllah level pertama lagi kami pancit dah.Mula-mula tak mampu dah nak teruskan,tapi disebabkan dicabar oleh muslimin,kami muslimat tetap jua untuk teruskan pendakian...ha ingat apa muslimat?pantang dicabar tau...MUSLIMAT POWER3x
Alhamdulillah,akhirnya kami hanya mampu sampai 4 setengah level sahaja memandangkan mengikut kata seorang adik muslimin ni,agak bahaya untuk ke setengah level lagi,memandangkan ada sahabat-sahabat yang tunggu di level lain,dan ada sedikit muhasabah di level tersebut dan juga waktu tidak mengizinkan,maka kami tetap berbangga mampu sampai ke tahap tersebut.SubhanaAllah sungguh muhasabah bersama adik beradik seperjuanganku terkesan di hati dan memberi sedikit impak buat diri.SAYANG KALIAN SEMUA(*_*)

Related Posts by Categories



No comments:

Post a Comment