" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

06 April 2013

PENAWARKU :)



Semalam agak stress dengan 1 urusan di tadika.Tengah-tengah settlekan urusan tersebut.Pandang jap anak-anak kecil di hadapanku. Lalu ku panggil seorang anakku,Siti Hajar.

Aku : Hajar,tolong doakan teacher boleh...?:)

Hajar: (blurr dengan permintaanku)

Aku: Ok,Hajar ikut apa yang teacher sebut ae.(lalu ku ajar doa,dengan menyebut satu persatu,lalu diikut oleh Hajar. "Ya Allah...permudahkanlah...urusan...teacher Halimah"ameen.

Aku:thanks Hajar :)

Hajar : senyum ayu(sungguh senyuman dia paling ayu,dan anak yang paling lemah lembut)

Selang beberapa minit.Datang pulak my sweetheart,fiqh fadhlan setelah 'melawat kawasan' di luar kelas :) (actually,dah tenang dah dengan ketiadaan dia dalam kelas,sebab dia seorang yang 'rajin membantu' ,masuk-masuk dah datang dekat lalu duduk atas meja,al maklumlah,'nak membantu':) Hmm tak pelah,untuk mengalihkan perhatian dia.Ku suruh dia pulak doakan.
 My sweetheart,little caliph Fiqh Fadhlan Firhan :)

Aku : fiqh,fiqh baik kan?tolong doakan teacher :)

Fiqh : ha? (blurr)

Aku : ok fiqh ikut teacher."Ya Allah"

Fiqh :Ya Allah (cepat-cepat disebutnya)

Aku : permudahkanlah

 Fiqh : Ha?

Aku : susah agaknya nak sebut yang bahasa melayu ,try tukar ke english yang tak english mana :) "please make easy...to teacher halimah"ameen.

Fiqh : make easy(erkk boleh plak sebut in english, please tertinggal,halal la :)) to teacher halimah (sambil sengih).ameen.

Dan dan tu dia terus cabut.

SubhanaAllah!sungguh Allah permudahkan urusan.Sebab apa?Sebab mereka anak-anak yang suci daripada dosa :) Hatinya suci dalam melafazkan doa :)
 Antara little caliphs yang mengikuti kelas Quran teknik Al-Baghdadi(4,5,6years old)
[Anak-anak bisa jadi penawar]

Related Posts by Categories



3 comments:

  1. kanak-kanak penyejuk mata
    dikala hati serabut menatap kehidupan
    mereka adalah penawar dan perungkai..

    ReplyDelete
  2. :)
    Ya Allah...permudahkanlah...urusan...teacher Halimah. Aameen.
    I like your writing about IKHLAS in IluvIslam. Iread it to my wife when she asked me for tazkirah.
    Jazakillahikhairan.
    Hjroslan.littlecaliphs@gmail.com

    ReplyDelete