" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

17 July 2012

JANGAN SOMBONG...

‎:: JANGAN SOMBONG DENGAN HIDAYAH YANG KITA PEROLEHI! ::

-Kita seorang Muslim?Jangan sampai merendah-rendahkan dan memperlekeh Non-Muslim,sehingga lupa hidayah itu miliknya Allah!

-Kita seorang pendakwah?Jangan sampai merendah-rendahkan,memperlekeh mad'u sekeliling,sampai terlupa Allah memberi dan menarik hidayah kepada sesiapa yang dikehendaki!


-kita baru berubah ke arah kebaikan?berhijrah kepada kebaikan?jangan sampai merendah-rendahkan mereka yang masih tak berubah lagi!


"...Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah & rahmatNYA kepada kamu,nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih daripada dosa selama-lamanya.Akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakiNYA & ingatlah Allah Maha Mendengar,lagi Maha Mengetahui!" [Surah An-Nur 24 : 21]

Related Posts by Categories1 comment:

  1. Dari Ibn Mas’ud, dari Rasulullah Saw, beliau bersabda: “Tidak akan masuk sorga, seseorang yang di dalam hatinya ada sebijih atom dari sifat sombong”. Seorang sahabat bertanya kepada Nabi Saw: “Sesungguhnya seseorang menyukai kalau pakainnya itu indah atau sandalnya juga baik”. Rasulullah Saw bersabda: “Sesungguhnya Allah Swt adalah Maha Indah dan menyukai keindahan. Sifat sombong adalah mengabaikan kebenaran dan memandang rendah manusia yang lain” [HR Muslim]

    Baca selengkapnya di: http://media-islam.or.id/2007/11/20/janganlah-sombong

    ReplyDelete