" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

07 November 2008

KISAH KASIH UWAIS AL-QARNI

Dari Asir bin Jabir,beliau mengatakan "Jika para gabenor Yaman menemui Khalifah Umar Al-Khattab,maka khalifah selalu bertanya",Apakah di antara kalian ada yang bernama Uwais bin Amir",sampai suatu hari beliau bertemu dengan Uwais,beliau bertanya",engkau Uwais bin Amir?
"betul"Jawabnya.

Khalifah Umar bertanya,"engkau dahulu tinggal di Murrad kemudian tinggal di daerah Qorn?","betul"sahutnya.

Umar bertanya,"dulu engkau pernah ada terkena penyakit belang di tubuhmu sebesar wang dirham?","betul"

Umar bertanya lagi,"engkau memiliki seorang ibu".Khalifah umar mengatakan,"Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda,"Uwais bin Amir akan datang bersama rombongan orang dari Yaman dahulu tinggal di Daerah Qorn.

Dahulu dia pernah terkena penyakit belang,lalu sembuh,akan tetapi masih ada belang di tubuhnya sebesar wang dirham.Dia memiliki seorang ibu,dan dia sangat berbakti kepada ibunya.Seandainya dia berdoa kepada Allah,pasti Allah akan mengabulkan doanya.Jika engkau boleh meminta kepadanya agar memohon ampun untukmu kepada Allah maka usahakanlah".

Maka mohonkanlah ampun kepada Allah untukku,Uwais Al-Qarni lantas berdoa memohonkan ampun untuk Umar Ibnul Khattab.Setelah itu Umar bertanya kepadanya",engkau hendak pergi ke mana?"Kuffah",jawabnya.Beliau bertanya lagi,"mahukah ku tuliskan surat untukmu kepada gabenor Kuffah agar melayanimu?Uwais Al-Qarni mengatakan,"berada di tengah-tengah ramai orang sehingga tidak dikenal itu lebih ku sukai"(HR Muslim)

-kalau kitalah kan pasti kita lebih suka orang kenal kita dari tak kan?nak-nak kalau kita berpangkat nak orang layan kita,hormat kita....contohilah Uwais Al-qarni.sedaplah nama ni,teringat kat anak sorang kakak tu,Uwais namanya,masa tu dok kat masjid 2x da jumpa dia,dptlah main kejp2 sbb dia ni jenis xleh dok diam...lelaki...nak bebas.moga2 dia menjadi seperti Uwais Al-Qarni.insyaAllah.ameen(*_*)

(petikan dari majalah i bulan November 2008)

Related Posts by CategoriesNo comments:

Post a Comment