" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

09 November 2008

ADOI LA HAI...APA NAK JADI LA NI?

Semalam malam(8/11/08)TERtengok,ter tau,hehe...berita kat tv3.maklum la boikot,,,hehe xde la jgk sbb tu...gurau je sbb pntg tgk berita ni...tapi sbb asyik2 pasal ade 1 parti politik tu je,naik muak n mual lak.dalam paper hal diorang,situ hal diorang,sinun hal diorg...da la ckp xserupa bikin...sebelum ni kalau sebelah pihak kata ada "hantu" dlm PRU diorang nafi...sekarang dalam pemilihan parti diorang plak,diorang mengaku ada "hantu"ooo ada plak ek istilah tu,jd korang2 tu la ehem2...ops xckp ape2...hmm ape2 je la!!!lupakan psl tu,bukan nak citer hal tu pun....tp yg berita ni...kebetulan berita yang bagi saya amat mengeramkan dan menyedihkan sebagai orang islam.sapa tau pasal apa?cuba teka?...berita mengenai guru yang tak setuju dengan tayangan video mengenai kematian untuk ditayangkan pd student(anak2)...saya pernah tgk video tu...menginsafkan...masa ikut prog dakwah kat KLCC dulu pun ada tayang...

alahai la cikgu...salah ke nak mengajak anak2 n student2 ingat pada kematian..."wakafa bil mauti wa'izhan"(cukuplah sekadar mati itu menjadi peringatan)ingat!!! ingat mati tu sekurang-kurangnya mengelakkan kita dari nak lakukan maksiat.kalau nak dikatakan sebab buat budak-budak takut...tu sampingan...yang utamanya nak diorang sedar hidup kat dunia ni sementara je,nak sdrkan diorg yang kita semua akn mati"kullu nafsin za...iqatul maut",nak bg diorang insaf.kalau tkt pun...mmg pun takut tuk diorang buat dosa...biar diorang tahu akibat kalau buat baik mcm mana balasan,dan juga sebaliknya...ni yang pelik dengan parents dan cikgu sekarang ni...kalau video,movie yg bukan2 tu boleh pulak.cerita hantu tu,tak menakutkan ke???sampai tak tidur malam budak2,menambahkan sifat penakut pada anak2...bgs plak tu...boleh pulak tu.Dalam hadis Ibn Majah ada menyebutkan,Rasulullah S.A.W bersabda:Orang yang paling bijak ialah mereka yang mengingati mati dan bersedia menghadapiny"ha dengar tu...bijak lagi...adoi la hai parents dan cikgu sekarang ni...tak' faham konsep 'la diorg ni...hehe sori ilah trade mark hang tu...akk pnjm sat:-)

janganlah jadi sekular...asingkan agama dari kehidupan kita..tmbh2 citer2 sekarang ni byk mengarut dan kadang-kadang sampai terpesong aqidah,cerita ganas macam rempit...ganas dari segi aksi yang bukan2...apa nak jadi la dengan filem malaysia ni...dengan filem gubra yangmenunjukkan kebebasan beragama la sgt mcm usul IFC tu...yg citer tu xkecoh lak...ingat Allah ke..klu tengok citer2 macam 2!!!maksiat mata da satu hal...salah ajaran lagi satu hal...hmm...tgk la upin ipin ke...(betul3x)kata ipin(*_*)

Sabda Rasulullah S.A.W:"Ketahuilah!!!sesungguhnya kalau kamu banyak menyebut&mengingati perkara yang memusnah dan menghilangkan perasaan kesenangan tentulah peringatan mengenainya akan menghalang kamu daripada melakukan apa yang aku lihat ini,maka hendaklah kamu selalu mengingai & menyebut perkara yang memusnah & menghilangkan perasaan kesenangan,iaitulah MAUT."(Hadis riwayat Abu Sa'id r.a)




"ya Allah berikan kami semua kekuatan dalam terus thabat dalam agamaMU dan mentaatiMU dalam mempertahankan aqidah kami ya Allah"

Related Posts by Categories



No comments:

Post a Comment