" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

19 August 2008

STUDENT POWER!!!







DEMOSTRASI BANTAHAN AUKU
18/8/08 sekali lagi menjadi 1 tarikh keramat bagi mahasiswa Malaysia,dgn mgadakan demo sekali lagi bg membantah auku yg myekat kebebasan mahasiswa.wlpn kementerian pengajian tinggi pernah myatakan bahawa mereka akan meminda auku,tp sehingga skrg tiada pindaan yg dilakukan.ia hanya PINDAAN KOSMETIK KPT.ia dilakukan supaya mdesak sume ahli parlimen dpt mmbahsknnye di parlimen.baik kerajaan bn atau kerajaan pakatan rakyat.


Alhamdulillah saya & shbt2 seperjuangan yg lain dpt myertai demo tsebut dengan selamt n jayanya.ini adalah pgalamn 1 saya myertai demo sebegini,sblm ni yg tak adventure sgtJmula2 tkt gak,tp berkat prnh ditarbyh dlm “club” saya n bila ade “training” ade diselitkn modul begini,alhmadulillah sdkt sbyk menghilangkn sdkt gemuruh.lg pun ramai,kalu sorg ye la jgk takutJdengan bertemakan HITAM,kami berkumpl seawal 8.30am di tugu Negara.pasukan polis mcm biasa,da start la jgk nak buat kacau,tp alhamdulillah dgn bbrp org bbncg diorg lepskn la jgk.tp kacau jgk pgrakan kitarang…smpi ade sorg kakak polis tu ckp “mcm ni ke golongan terpelajar”nak je jwb…”aaa mcm ni la golngan tpelajar,bkn dok ikut mcm lembu dicucuk hidung je…”smbl brbaris bertiga2 n laungan “KAMI BENCI AUKU,STUDENT POWER,MANSUHKAN AUKU & SO ON”.


akhirnya alhamdulillah kami smpi bdekatan parlimen.setlh bbncg dgn pak polisi,mereka bg la gak dok kat bahu jln.di situ mcm2 laungan n kata2 semagt dr pelbagai pihk.insiden2 polis n mahasiswa mcm biasalah.xsah lah klu demo xde insiden2 tu.di samping tu ade jgk laungan selingan dr kami”SB,SB KAMI SAYANG,TOLONG SB…SAYANG KAMI,POLIS,POLIS KAMI CINTA,TOLONG POLIS…CINTA KAMI”;-)mcm berdondang sayg lak,polis2 ni yg pntg nye sbnrnye diorg nak rampas pmbesr suara.smpi pihk pols cb gempur nak dptkn bende 2.ye la apa tidknye,dpt secara baik xbg,so diorg berang gempur je la.tu la part paling “best” masa tu.mahasiswi pun xtkecuali begempur sama.yg bestnye,alhmadulillah hujan rahmat dr Allah.spnjg dr tugu Negara cuaca da mendung da.smpi je di hdpn parlimen,dkt2 20min disi2 akhirnye hjn rahmat turun.kami ttp xbgerk,lg semgt.x kira,hujan,hujan la,bsh kuyuo,basahlah.may b part yg xdpt dilupe jgk.kami apbila speaker suh baring”STUDENT BARING,BARING……..”dkt 7min gi2,pas2 speaker suh bangkit balik la kan…xkan nak tido’ kat si2”STUDENT BANGKIT,BANGKIT….”


Pelbagai pihk yg mgambil gmbr kami masa 2.pihk kami x yg pihk “bkn kami” pun ade.HEP UM ade.myedari kedtgn beliau,beliau dismbt dgn laungan yg sktkan hati die smpi la die bgerk ke tmpt lain,die ingt student skrg tkt sgt la die mai amik gmbr tu.syabas student UM yg begi2 berani.hehe,student UIA pun sama.hik3 nak jugak tu…


Resolusinye alhamdulillah,5wakil dr mahasiswa dibnrkan mask ke dlm parlimen bertemu dgn timb.pengajian tinggi n diminta untk dibahaskn pindaa auku didlm parlime.dan kami jg diberitahu bahwa mahasiswa akn dibnrkan mgikuti sesi perbahasan...tgk je,bukn berbahas sekaliJhrp diorg xcakp je…mcm sblm2 ni.hrp ade tindakn.oh ye,tlupe lak,demo ini jugk menarik reaksi seorg ahli parlimen Serdang,permpuan & bbagnga cina.beliau jg bucap,dgn berkata dlm bahasa inggeris la lbh kurg mksd”saya bangga dgn kamu semua mahasiswa dgn beraninye mgadakan demo begini demi menuntut keadilan”


Kali ini symbol2 yg dibw masa demo ni antaranye,mayat tp bukn betl2 la,klu betl2 da lama xikut…yg dibuat sendiri,tanda mahsiswa hanya mcm mayat sekiranye auku trs ade,then,burung dlm sangkar yg akhurnye dilpeskn masa last demo,tanda harapn seblm ni mahsiswa dikonkong n akhirnye dibebaskan dr auku…insyaAllah.dan jgk beberapa kain rentang yg menarik sehingga pak2 polisi kita yg kita sayangi n cintai nak rampasnye.cian diorg,nak buat hiasan agknye kat bilk office diorg…yg mayat tu pun diorg nak.nak amik supaya diorg insaf n ingt mati kot…alhamdulillah.yg kelakarnye pihk polis ni,da leps da bsurai tu,diorg g kat tmpt muslimin letk motor n amik mayat tu.nak jugk mayat tu…da la 2 xckp lg,rampas helmet bbrp student.erm…ape punye polis la.bengang la tu.last2 buat keje xpatut tu.xpe lah,itulah pjuangan.


Ape2 pun alhamdulillah n “tahniah buat semua mahasiswa,pertam kali demo mahasiswa berjaya di adakn didpn parlimen selama 2 jam.kita mcipta rekod.STUDENT POWER!!!”itulah mesj yg saya n shbt2 yg lain dpt.semoga perjuangan mahasiswa ini brterusan dan tidk sia2 insyaAllah.


WE UNITE FOR JUSTICE
WE UNITE FOR FREEDOM

WAHAI KERAJAAN BN & KERAJAAN PAKATAN RAKYAT,PANDANGLAH KAMI,DENGARLAH SUARA KAMI,KAMI JUGA RAKYAT MALAYSIA YANG ADA KEHENDAK DAN PANDANGAN KAMI SEBAGAI MAHASISWA UNTUK KEBAIKAN KAMI DAN MALAYSIA JUGAK.

STUDENT POWER!!!


Related Posts by Categories



2 comments:

  1. Hebat UITM student. Kuat semangat

    ReplyDelete
  2. salam..wah..mesti semangt..rugi nyer tak dapat gi..jihad!!!
    student!!!power!!!

    ReplyDelete