" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

27 April 2008

CORETAN PERTAMAKU:UJIAN OH UJIAN


Sape yang dalam dunia ni tidak pernah diuji?tipulah kalau ade yang jawab ada yang tidak pernah diuji.sedangkan nabi & para sahabat yang terdahulu pun pernah diuji.nak-nak kita yang sebagai orang islam & mengaku beriman pulak.Allah berfirman dalm surah al-ankabut ayat 2 yg bermaksud"adakah manusia yang mengaku dia beriman,dirinya tidak akan diuji???ssghnye Allah telah menguji orang2 yang terdahulu(nabi2,para shbt.....)daripa ujian itulah akan diketahui siapa yg benar & siapa yang bohong. Ujian setiap daripada kita berlainan,tidak sama.Allah maha adil & Allah menurunkan ujian terhadap hambanya mengikut kemampuan setiap daripada kita.Allah berfirman dalam surah al-baqarah ayat 286 yg bermaksud:tidaklah Allah membebani seseorang itu melainkan dengan kemampuannya.ada yang diuji dengan masalah kesihatan,masalah kewangan,akademik,hati(suka kat seseorang/dengki....),memperjuanagkan sesuatu,masalah itu masalah ini.macam2lah senang cite.tp adakah Allah menguji kita kerana bencikan kita ,tidak sayang pada kita,atau sebaliknye.ssghnye bersyukurlah sesiapa yang diuji.kerana Alah sayangkan kitalah kita diuji.kenapa kita perlu bersyukur,pada pendapat ana sendiri,kerana bilamana kita diuji kita akan bergantung harap pada Allah,kita akan lebih taqaarrub illallah.teringat ana rangkap dalam lagu mestica yang bertajuk"rahmat ujian"i love this group & their songs."harus ada rasa bersyukur di setiap kali ujian menjelma,itu jelasnya membuktikan Allah mengasihimu setiap masa,diuji tahap keimanan sedangkan ramai terbiar dilalaikan,hanya yang terpilih sahaja antara berjuta mendapat rahmatNYA". Jadi,tempuhilah ujian ini dengan penuh kesabaran.dah namanye pun ujian,tentulah banyak dugaaannya.betul tak???kalau mudah je,xlah ujian namanya.pas or umno?eh umno pulak:)hehe just kidding da terbiasa gurau dgn keluarga & sahbt2.pass or fail,sumenye terserah pada usaha kita menempuhinya.sekadar dari pengalaman yang telah diriku lalui sepanjang kehidupanku ini.nak tahu apa diriku ini diuji?nak tahu?BIARLAH RAHSIA:)


Related Posts by Categories



1 comment:

  1. erm...ujian..uijian..n ujian..kekadang Allah hilangkan matahari kiter...puas kite cari..tapi Allah beri hujan ribut petir...kite menangis..menangs..dan menangis..tapi akhirnyer...Allah hadiahkan kite pelangi yang indah..

    ReplyDelete