" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

12 November 2014

'Ibrah Bandung

Alhamdulillah,pada 1-4 November 2014 baru-baru ni,direzeqikan Allah untuk kami sekeluarga bermusafir ke Bandung,Indonesia.Ada beberapa perkara menarik yang saya dapati di sana... 



"..Berjalanlah di muka bumi, lalu perhatikanlah..."





'Ibrah di Bandung

*Toleransi mereka tinggi,walaupun di jalan raya,jalan mereka sangat kecil dan sempit,dan sangat-sangat sesak ,traffic light pun sangat susah nak nampak,tapi toleransi mereka...sangat tinggi,mudah memberi laluan,tak pentingkan diri...bunyi hon pun susah nak dengar...kemalangan pun kami tak nampak,pada hal tengok kesesakannya memang sangat sesak dada dan serabut tengok... 

*Toilet diorang..baik di tempat pelancongan,atau tempat biasa,tak ada flush lagi...tapi...tandas mereka bersih...tak kotor,sentiasa bersih...setakat berhenti makan atau ke tempat pelancongan,memang bersih... 

*azan sentiasa berkumandang walaupun di tempat pelancongan... 

*orangnya baik-baik. 

*Kerap juga bila pergi beli barang,mesti dapat free gift. 

*Masjid bandung,tak delah macam masjid di Malaysia,tersergam indah,di sana tak ada kipas apatah lagi aircond,tapi tak rasa panas pun,mak saya smpi cakap masijd ni buat hati die tenang,masa kami sampai,baru masuk waktu Zuhur,tapi punye la penuh manusia dalam masjid tu.Dalam masjid tu,nak masuk toilet,simpan kasut,nak pinjam telekung kene bayar,tapi ikut suka kita nak bagi berapa,mula-mula macam terkejut gak,kene bayar,tapi bila difikir,diorang sangat terhad sumber pendapatan,mungkin itu mejadi lubuk pendapatan diorang,dari sudut yang lain,dengan tidak menetapkan harga ia secara xlangsung mgajar rakyatnya untuk bersedeqah seikhlas hati.

*walaupun ramai yang susah,tapi mereka tidak menjatuhkan atau nak senang sorang-sorang,atau 1 company je,tetai mereka tolong menolong.contoh macam tourist guide kami daripada company lain,tapi ditaqdirkan 1 hari tu,abah tak sihat,nak minta tolong hantar ke klinik,tapi die tak dapat,die minta kawan die daripada company lain tolong .Contoh lain lagi,diorang bila berjual beli,ada kawan barang diorang tak laku,diorang yang barang laku ni,akan share duit yang diorang dapat untuk makan sama-sama.




Kehidupan di sini,kalau nak banding dengan Malaysia...dari sudut kemajuan,memang kita menang...dari sudut kesusahan hidup,nampak di sini lagi diuji...mereka berlumba-lumba merayu-rayu untuk mendapatkan rezeqi...tapi andai kesusahan itu terus membuatkan mereka tidak susah untuk amalkan nilai-nilai murni di atas,itu adalah lebih baik... Semoga Allah merahmati, memberkati,dan mempermudahkan urusan mereka 


"Dan janganlah engkau berjalan di atas muka bumi ini dengan sombong, sesungguhnya engkau sekali-kali tidak dapat menembus bumi dan sekali-kali kamu tidak akan sampai setinggi gunung". [Surah al-Isra' ayat 37]

Bersama tourist guide kami sepanjang di Bandung

Related Posts by Categories



1 comment: