" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

03 May 2010

ADA APA DENGAN AIR?

RAHSIA AIR

Air mempunyai banyak rahsia tersembunyi. Air merupakan sebahagian daripada alam semulajadi, ia banyak digunakan dalam petua-petua orang tua. Sebahagian daripada petua orang tua yang mudah & boleh dikuti oleh kita semua.

1. Amalkan banyak minum air masak suam. Amalkan juga minum sekurang-kurangnyanya satu gelas air masak suam setiap kali sebelum tidur & setiap pagi sebaik bangun daripada tidur. Amalkan juga berselawat ke atas nabi Muhammad s.a.w semasa minum di waktu pagi ini.

2. Amalkan minum air setengah jam sebelum makan & jangan minum air semasa makan. Selepas makan peruntukkan sekurangkurangnyanya 2 jam sebelum minum air (kalau boleh). Ini dikatakan dapat mengelakkan kita daripada perut buncit.

3. Elakkan daripada mandi malam. Selain mudah terdedah kpd penyakit paru-paru berair ia juga mengelakkan kita daripada mudah terkena penyakit lenguh-lenguh tulang.

4. Jangan gunakan air bertakung yang terkena panas matahari untuk mencuci muka. Ini dikatakan akan menyebabkan pigmentasi, panau & jeragat pada kulit.

5. Untuk menghilangkan sedu, minum banyak air diikuti selawat ke atas nabi Muhammad s.a.w.

6. Untuk menghilangkan sakit tekak, selain daripada minum air rendaman kembang semangkuk, cuba embunkan air masak semalaman & minum keesokan harinya.InsyaAllah sakit tekak akan berkurangan.

7. Selain daripada air biasa, air bilasan beras juga ada gunanya. Unutk mengelakkan muka daripada timbul jeragat, amalkan membilas muka dengan air bilasan beras yg kedua.

8. Bagi mereka yg mengalami penyakit keputihan, cuba amalkan minum air bilasan beras yg kedua setiap hari selama 3 hari berturut-turut.

9. Untuk menyuburkan tanaman pula, gunakan air bilasan basuh kain sebagai baja untuk tanaman.Dikatakan bahan organik pada air bilasan kain dapat menyuburkan tanaman.

10. Untuk meredakan demam panas atau sakit pening kepala, embunkan air rendaman kacang hijau semalaman. Selepas itu sapukan air ni ke kepala. InsyaAllah panas akibat demam atau pening kepala akan reda.

11. Air juga merupakan petua untuk penjagaan suara bagi yang gemar menyanyi & mengaji. Selain daripada mengamalkan banyak minum air suam, penjagaan suara boleh dibuat sewaktu mandi. Semasa mandi sedut air ikut hidung sehingga terasa berdengung di kepala. Amalan ini dikatakan dapat mengelakkan suara daripada pecah.

12. Untuk awet muda pula, bila mandi, jirusan air hendaklah dimulakan dari kaki & naik sehinggalah ke kepala. Begitupun menurut pakar perubatan, cara begini bagus diamalkan untuk mengelakkan kejutan pada kepala & jantung bila terkena air khususnya jika mandi awal-awal pagi.

mujahidah:Allah tidak mencipta sesuatu dengan sia-sia.selamat mencuba.wallahua'lam!

Free Signature Generator

Related Posts by CategoriesNo comments:

Post a Comment