" Hai orang beriman bertaqwalah kepada Allah dan carilah wasilah(jalan)untuk mendekatkan diri kepadaNYA Dan berjuanglah di jalan Allah, agar kamu beruntung. "(Al-Maidah : 35)

08 November 2009

PANGGILAN HAJI

Alhamdulillah pada 7/11/2009 salah seorang daripada ahli keluarga kami telah bertolak ke Tanah suci bagi menyahut seruan Illahi,menunaikan haji buat kali ke-2 nya.Ahli keluarga kami itu ialah Hjh Nor Ashikin Md.Said & suami Hj.Md Fauzi Salleh yang pada mulanya hanyalah “standby” tapi Alhamdulillah berkat doa kebanyakkan pihak mereka akhirnya dipanggil untuk berlepas pada tarikh tersebut.

Sebelum itu,pada 6/11/2009 mereka telah mengadakan kenduri di rumah mereka di TUDM Subang,Majlis bermula pada jam lebih kurang jam 8.30pm disertai solat berjemaah dan bacaan yassin beramai-ramai.Ramai ahli keluarga kami dan jiran-jiran tetangga yang menghadiri majlis tersebut.

Pada keesokkan paginya 7/11/2009 ,lebih kurang jam 5.00am,kami berkonvoi dengan 7 buah pacuan 4 roda ke Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya.Sebelum berangkat ke Kelana Jaya,di rumah mereka berkumandanglah azan yang di alunkan oleh anak sulungnya,Mohd Firdaus Md.Fauzi(Along Fir) tanda berangkat keluarnya mereka daripada rumah untuk menunaikan ibadah suci,ibadah Haji dan kemudian doa dibacakan oleh Ketua segala ketua keluarga kami,Hj Md Said Omar.Setelah itu kami menuju ke destinasi sebenar.

Lebih kurang jam 5.45am kami tiba di Kompleks Tabung Haji.Kami menunaikan solat Subuh.”MasyaAllah ramainya lah umat,dah macam di Mekah dah suasananya”(suara beberapa pengunjung di sana).

Setelah menyelesaikan beberapa perkara,bersalam-salaman ,berpesan-pesanan…suasana hiba makin terasa,bermaaf-maafan sesama ahli keluarga,lebih kurang jam 6.30am ahli jemaah haji mula berpusu-pusu masuk untuk “check-in”.Akhirnya kelibat mereka tidak lagi kelihatan pada pandangan kami.

Setelah itu,kami sarapan bersama-sama di gerai berdekatan.Setelah bersarapan,ada sebahagian yang bergerak ke rumah ahli keluarga kami Salmiah Md Said & suami Khairul Anwar Hj.Mastor untuk menghadiri kenduri di rumahnya di Bangi.Mereka akan berlepas ke Tanah Suci,insyaAllah pada 12/11/2009.Alhamdulillah pada hari tu semuanya berjalan dengan baik.Semoga yang telah bertolak dan bakal berlepas ke Tanah Suci pergi dan pulang dengan selamatnya,dan yang penting haji mereka diterima,semoga mendapat haji yang mabrur.ameen.


mujahidah:Setelah habis "exam" pagi 6hb tu,mak dan mak cik ambil di UIA,mula-mula berat juga nak pergi,sebab baru lepas "tension" jawab "exam",tapi setelah dipujuk mak,pergi juga lah...Alhamdulillah bila jumpa keluarga sendiri,rasa semangat kembali...pada pagi 7/11 setelah hantar mak cik,terus balik UIA,tak dapt ikut ke rumah kenduri mak cik lagi satu di Bangi,sebab esoknya 8hb(hari ni) ada exam,tak habis ulangkaji lagi,terpaksa balik(maaf mak kak...)Alhamdulillah semuanya berjalan baik(*_*).bila lah dapat tunaikan haji nih! :)

boleh juga layari blog family kami :familysaid

Free Signature Generator


Related Posts by Categories



No comments:

Post a Comment