20 April 2009

NAK CANTIK?

SEMUA orang hendak cantik. Demi cantik, sekarang orang sanggup bargadai, asalkan cantik. Tidak cukup dengan bedak dan mekap, sanggup mereka mengubah muka dengan pembedahan plastik, asalkan cantik.Kadang-kadang walaupun terseksa mereka tidak peduli, kerana yang penting bagi mereka ialah cantik. Muka kena menawan biar orang memandang, berpaling dan menjeling, yang penting cantik.

Apabila hendak cantik, tentu bahagian mukalah menjadi sasarannya, dengan hidung ditinggikan, mulut ditebalkan, tulang rahang dinaikkan, mata dibuat alis, dilentik malah apa saja sanggup diubah selagi dapat diubah, kerana yang penting cantik. Kadangkala kesian juga pada mereka yang hendak cantik tetapi tidak juga cantik-cantik. Selepas dicantikkan muka kemudian menjadi tidak cantik juga.

Kenapa? Sebabnya ialah kerana kecantikan bukan sahaja pada muka dan penampilan serta aspek luaran tetapi juga kecantikan dalaman (inner beauty). Kecantikan dalaman sangat jarang diberi keutamaan seperti muka yang tenang bercahaya berpaksi dari hati. Bercahaya bukan sahaja di dunia tetapi berpanjangan dan berkekalan hingga ke akhirat. Antara tip muka bercahaya yang membekas kepada kehidupan ialah kesan wuduk.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Sesungguhnya umatku kelak akan dipanggil di hari kiamat dalam keadaan putih
cemerlang kerana kesan daripada air wuduk."


Ini satu jaminan kecantikan yang abadi. 'Inner beauty' yang penulis maksudkan ialah kecantikan hati yang membawa lahirnya peribadi cemerlang seperti nilai integriti seperti ikhlas, jujur, amanah dan sebagainya bermula daripada wuduk. Air wuduk bukan sahaja membersihkan anggota fizikal tetapi membersihkan kotoran batin seperti dosa dan maksiat yang dilakukan.

Jangan pandang kecil pada yang bernama pengampunan Allah sebab itulah pintu segala kebaikan dan kebajikan. Cuba lihat ibadat wuduk mendidik bersih hati dan nilai integriti. Wuduk biasanya dilakukan secara sendirian, tidak ada orang melihat seperti juga puasa orang tidak tahu. Boleh saja kalau yang berwuduk itu hendak menipu seperti tidak basuh kaki atau basuh tidak sempurna kerana orang tidak tahu. Kerana itulah wuduk hanya dilakukan orang yang ikhlas sahaja.

Orang ikhlaslah yang berseri wajahnya. Mereka yang tidak pernah menghiasi muka dengan mekap wuduk sudah tentu tidak terlatih dengan keikhlasan. Sebenarnya boleh sahaja kalau seseorang itu melakukan solat tanpa wuduk tetapi keikhlasan sahaja yang membuatkan mereka tidak akan menipu. Orang yang jujur akan terpancar pada wajahnaya cahaya keikhlasan. Seseorang yang sentiasa berwuduk sentiasa bersama malaikat.

Malaikat sebagaimana yang kita ketahui bersih dan tidak akan berada di tempat kotor. Apabila bersama malaikat bukan sahaja ia akan mendoakan orang yang berwuduk malah sentiasa mendorong dan membisikkan kebaikan. Lagi banyak bisikan kebaikan, lagi terdorong melakukan kebaikan. Bukankah kebaikan itu bermula dengan dorongan.

Sebab itulah orang berwuduk terpancar kebersihan dan cahaya dari wajahnya. Selepas kebersihan wajah dengan wuduk, kemudian muka pula berhias dalam batas syarak akan terserlah kecantikan. Kalau harap cantik dengan mekap dan krim pencantik tetapi muka jauh daripada wuduk, itu hanya lakonan dan sandiwara itu yang menyebabkan rumah tangga tidak kekal, tidak ada kesetiaan dan integriti.


mujahidah:wudhu' pembersih zahir dan batin,sempurna wudhu' kita... lagi moleklah zahir dan batin kita.cantik kita tidak diukur dari cantiknya wajah,pakaian kita,tapi indahnya pekerti dan akhlak kita.(indah ke akhlak aku!:-( )sama-sama menghijrahkan diri kita ke arah Redha Allah.

-sumber iluvislam-
Free Signature Generator

1 comment:

  1. salam..kecantikan pd diri seseorg itu bkn terleak pada paras rupa ttp yg dipandang disi ALLAH & org yg beriman tu adalah akhlaknya.bila akhlak cantik semua akn jd cantik & yg penting kecantikan hati.. Jgn kita nilaikan org dgn kecantikan diri yg tidak akan kekal lama tp pandanglah kecanikan budi bahasanya tutur bicaranya yg sentiasa membisikkan kita mendekatkan diri kita kpd RABBNYA.. jika itu yg kita dpt pd serog yg mempunyai kecantikkan itu maka jglah dia dgn sebaiknya... mmg benar kata pujangga "Jgn kita menilai seseorg dgn luaran tp nilailah dia dpd dlmnya iaitu akhlah & hatinya" dan kalau nak beli buku tu jgn lah kita menilai dpd luaran kulit..tp nilailah buku itu dpd dlmnya adakah pengisian buku itu cantik, bermakna dll.. so jgn kita tertipu dgn kecantikan diri seseorg yg hanya sementara waktu sahaja dan jgn kita salah beli buku yg cantik dpn tp dlm nothing "0", the best choice jg solat 5 waktu, amlan2 suanat, hdpkan dgn qiammualail, zikruallah, baca ql-quran jauh kan maksiat..insya akan trdptlah kecantikan diri pd diri kita.. coz Nabo saw akhlaknya yg begitu cantik apabila diamlakan prkaran tersebut & akhlaknya ada dlm al-quran..waallahhualam:)ok imah nak copy lagi.. hehe..

    ReplyDelete

UNBREAKABLE

Bestlah buku ni,mulanya risau juga nak beli buku omputih,sebab risau pengunaan perkataan di luar kotak fikiranku😂Tapi sebab pernah d...